انواع مقاطع فولادی و کاربرد آنها
مقاطع فولادی به محصولاتی گفته می شود که طی پروسه های مختلف از مواد اولیهای مانند بیلت، شمش فولادی و تختال تولید میگردند. از جمله پرمصرف ترین آنها می توان به نبشی، میلگرد، ناودانی و تیرآهن اشاره نمود.
انواع مقاطع فولادی ساختمانی
مقاطع طولی و یا تخت: مقاطع طولی شامل قطعات سبک و سنگین فولادی هستند که انواع تیرآهن، نبشی، میلگرد، سپری، ریل و انواع مفتول از جمله آنها میباشد.
مقاطع تخت فولادی: محصولاتی فولادی تخت هستند که شامل انواع ورق، فویل و تسمه و … میباشند.
طبق استاندارد، مقاطع فولادی ساختمانی، فولادهایی هستند که میزان کربن آنها بین ۰.۱۶ الی ۰.۲۵ درصد است و به دو صورت مقاطع فولادی تو خالی و سازهای خم شده هستند. مقاطع فولادی توخالی به شکل مربع یا مستطیل هستند و از ورقهای فولادی ساخته شدهاند. ورقها ابتدا از مدارهای الکتریکی با فرکانس بالا عبور و سپس لبههای آن تا نقطه ذوب گرم شده و به یکدیگر متصل میشوند. اما مقاطع فولادی، سازهای خم شده است که قطعات با سطح مقطع پایین و توپر را در شعاع کمتری خم میکنند و اقدام به ساخت سازه مینمایند.
اشکال مختلف مقاطع فولادی:
نبشی:
نبشی دارای شکل ظاهری L میباشد، و دارای دو ضلع عمود بر یکدیگر است که یکی از قطعات پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز می باشد. این سازه در جنس و شکلهای مختلف تولید و عرضه میگردد.
کاربرد نبشی در تقویت سازه فلزی، تکیهگاه بودن قلاب برای شیببندی، قاببندی پروژههای ساخت و سازی و اجزای دکوراتیو به عنوان قاب در لبه مبلمان و در داخل ساختمان است.
تیرآهن:
تیرآهن یکی از قطعات اولیه احداث پروژه ساختمانی میباشد که جهت ساخت پل، ساختمان و ستونها کاربرد دارد.
تیرآهنها به سه شکل مختلف ذیل با ویژگیهای متفاوت تولید و به بازار عرضه میگردند:
- تیرآهن معمولی (IPE) که I شکل با بال ثابت و استاندارد اروپا است.
- تیرآهن هاش یا بال پهن یا تیرآهن عریض که بیشترین کاربرد را در مصالح ساختمانی و صنعتی دارد.
- تیرآهن INP که بصورت I شکل و دارای بال غیرثابت و استاندارد روسیه و چین است.
ناودانی:
ناودانی دارای شکل ظاهری حرف U انگلیسی است. سطح مقطع آن از یک بال افقی و دو بال عمودی می باشد، ناودانی پروفیلی است با مقطع فولادی که از نورد بیلتهایی از جنس فولاد کربنی ساخته میشود و در دو نوع ناودانی ساده و مشبک میباشد، ناودانی ساده ناودانی صنعتی و ساختمانی است که از ورق گرم ساخته میشود و ممکن است بر اساس نیاز به صورت گرم یا سرد گالوانیزه شود. ناودانی مشبک که از ورق گرم گالوانیزه شده به صورت سرد یا گرم ساخته میشود، مصارف متفاوتی همچون تولید قفسههای فولادی مستحکم، ساختمانهای سبک فولادی، نصب سنگ به صورت خشک و… دارد از مزایای ناودانی میتوان به اشغال فضای کم در عین حال مقاومت بالا، کم بودن وزن اسکلت فلزی، سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان، تحمل در برابر ضربه اشاره کرد ..
میلگرد:
میلگرد یا آرماتور هم یکی از مقاطع فولادی است که به علت کاربرد فراوان آن در صنعت ساخت و ساز و دیگر صنایع بسیار با آن برخورد کردهایم، میلگردها با دو گروه میلگرد ساده ( A۱) و میلگرد آجدار( A۲-A۳) تولید و عرضه میگردد.
انواع میلگردها بر اساس استاندارد و آنالیز
- میلگرد ساده 240 (میلگرد ساده)
- میلگرد آج دار 340 (میلگرد آجدار مارپیچ) یا ( یکنواخت)
- میلگرد آج دار 350 (میلگرد آجدار مارپیچ) یا ( یکنواخت)
- میلگرد آج دار 520 (میلگرد آجدار مرکب )
- میلگرد آج دار 400 (میلگرد آجدار جناقی) یا (یکنواخت)
- میلگرد آج دار 420 (میلگرد آجدار جناقی ) یا ( یکنواخت)
- میلگرد آج دار 500 (میلگرد آجدار مرکب)
سپری:
که با نام مقاطع T شکل و یا پروفیل T شناخته میشود و کاربرد زیادی در ساختمان سازی، سقفها نورگذر، گاردریلها، سدسازی، ساخت در و پنجره دارد.
تسمه:
تسمه به مقاطعی گویند که اختلاف عرض آن نسبت به ضخامت زیاد باشد، تسمهها دارای عرض 10 میلی متر تا 400 میلی متر و ضخامت 3 تا 40 میلی متر متغیر میباشند و بیشترین کاربرد آنها در پنجرهها، دربهای آهنی و کارهای کورهای و … میباشد. در کل میتوان گفت انواع مقاطع فولادی جزء مصالحی هستند که به طور فراوان در صنعت ساختمان استفاده میگردد.